catering dietetyczny
W ciągu ostatnich lat bardzo zwiększyła się wiedza społeczeństwa odnośnie zdrowego żywienia, pochodzenia żywności oraz innych, niż tradycyjne, sposobów odżywiania się. Szereg diet opiera się na eliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym dieta wegetariańska odrzucająca mięso, ryby i owoce morza, czy dieta semiwegetariańska redukująca spożycie mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny), a przyzwalająca na mięso białe (drób i ryby) oraz jaja, miód i mleko wraz z jego przetworami. Najbardziej surowa spośród nich jest dieta wegańska. Weganizm, w dużej ilości przypadków, nie jest jedynie dietą, a definiuje go się jako tryb życia, który próbuje wyłączać wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt, zarówno w odniesieniu do spożywanych pokarmów, odzieży, jak i do jakichkolwiek innych celów. Z tych powodów dieta wegańska jest pozbawiona wszystkich produktów odzwierzęcych, w tym mięsa, jajek, miodu i nabiału. Ludzie decydują się na dietę wegańską z różnych powodów. Z reguły obejmują one zagadnienia etyczne i środowiskowe, ale mogą dodatkowo wynikać z chęci poprawy stanu zdrowia. Jest to kuracja łatwa do stosowania i zapewnia różne korzyści zdrowotne. Poprawa działania organizmu na diecie wegańskiej jest udowodniona badaniami i wykazuje, że stosowanie długotrwałe diety opartej wyłącznie na artykułach pochodzenia roślinnego powoduje obniżenie ryzyka rozwoju lub śmierci z powodu raka nawet o 15%, ograniczenia objawów zapalenia stawów, zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na niewydolność nerek, a także do zmniejszeniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Jednakże, tak jak w przypadku każdej kuracji, korzyści pojawiają się jedynie wtedy, gdy jest się wytrwałym, i opiera się dietę na produktach bogatych w składniki odżywcze, a nie na produktach wysokoprzetworzonych.